Wijnbergen

Natuurlijk wonen

In het agrarische gebied naast de Europaweg herrijst de komende jaren de nieuwe wijk Wijnbergen. Een wijk met duizend woningen met een gunstige en fraaie ligging nabij het centrum, een ecologische aanpak en met uitzicht op de Montferlandse heuvels. De toekomstige woonwijk Wijnbergen bestaat uit twee delen met een eigen karakter: Het Oosten en Het Midden/Het Westen. De Kapperskolk, een oude waterloop die deel uitmaakt van een belangrijke ecologische verbindingszone, zorgt voor een natuurlijke scheiding.

Het Oosten

Het Oosten staat voor een duurzame woonomgeving met tweehonderd woningen, waarvan 15 kavels voor particulier opdrachtgeverschap. Klik hier voor meer informatie over de kavels. Milieubewustzijn, ecologie en gezondheid staan centraal bij de keuze voor materialen en het gebruik van ruimte, energie en water. De woningen moeten voldoen aan strenge energienormen. De toekomstige bewoners, verenigd in de Bewonersvereniging Ecodorp Wijnbergen, hebben een stevige inbreng gehad bij de ontwikkeling van het stedenbouwkundige plan. In dit stedenbouwkundige plan zijn drie deelgebieden te onderscheiden met elk hun eigen karakteristiek: Ecozone, De Moestuinen en De Tuinen.

Het Midden/Het Westen

Projectontwikkelaars zorgen in Het Midden en Het Westen voor de bouw van ongeveer zevenhonderdenvijftig woningen. Er komt een variatie aan woningentypen; rijwoningen, twee-onder-een-kap en vrijstaand. De wijken zijn gescheiden door verschillende groenzones. De stedenbouwkundige structuur volgt de aanwezige landschappelijke waarden. Zo wordt de Oude Doetinchemseweg een langzaamverkeersroute met daarlangsde oorspronkelijke bebouwing geïntegreerd. Op de noordpunt van Het Midden, dicht bij het zuidelijkste puntje van de Kapperskolk, ligt het centrum van de woonwijk. Hier is een bredeschoolvoorziening gepland.

Meer informatie

Klik hier om op de website van de gemeente Doetinchem meer te lezen over dit project. Of neem contact op met de projectleider van de gemeente Doetinchem, tel. (0314) 377 377.

Kijk ook eens op de website van de bewonersvereniging Ecodorp Wijnbergen. www.ecodorpwijnbergen.nl

De projecten in vogelvlucht Masterplan Schil in vogelvlucht
geniet werkt woont leert zorgt